Kocaeli’de İzmit Belediyesi tarımsal kalkınma, katma değeri yüksek alternatif iş imkânı oluşturmak ve bölgede yok olmuş ipek böcekçiliğini yeniden canlandırmak adına hayata geçirdiği ipek böcekçiliği projesinde son aşamaya geldi.
KOCAELİ (İGFA) – İzmit Belediyesi tarımsal kalkınma, katma değeri yüksekalternatif iş imkânı oluşturmak ve bölgemizde yok olma sürecine giren ipekböcekçiliğini yeniden canlandırmak için kolları sıvadı.
Sakarya Vadisi’nin birdönem en önemli geçim kaynaklarından biri olan ipek böcekçiliğinin yenidengündeme gelmesi ve üreticiye, özellikle kadın ve gençlere ipeğin değerinihatırlatmak isteyen belediyenin Kırsal Hizmetler Müdürlüğü, ipek böceklerinintemel besin maddesi olan dut ağacı yaprağını yetiştirmek için hazırladığıprojenin meyvelerini bu sene toplamaya başlayacak.
700 DUT FİDANI DİKİLDİ
İzmit Belediyesi, mart ayı içinde ipek böceği yetiştiriciliğine uygun olduğu belirlenen Süleymaniye Mahallesi’ndeki belediyeye ait yaklaşık 7 dönümlük alana, 700 adet ichinosa çeşidi dut fidanı dikti. Burada yetiştirilecek dut fidanlarıyla ipek böceklerine besin kaynağı oluşturulacak. Dut bahçesi ve böcek besleme evi alanında üreticilere eğitimler verecek olan İzmit Belediyesi, uygun koşulları sağlayan çiftçilere yetiştiricilik konusunda tecrübe kazanmaları için bu alanda üretim yapma olanakları da sunacak. Ayrıca üretim yapmak isteyen çiftçilere hibe olarak dut fidanı da verilecek.
ÇİFTÇİYE YÜKSEK KAZANÇ
Diğer tarımsal faaliyetlere hiçbir yönden engel olmayan,sermaye istemeyen, çevreye zarar vermeden ve doğal kaynaklarını koruyarak, her yaştan aile bireylerinin üretimin tüm aşamalarında yer alabileceği ve 35-40günlük sürelerde yüksek kazanç sağlayan ipek böcekçiliğinde koza üretimininoldukça kolay olduğu belirtiliyor. İpek sanayisinin ham ipek ve ipek ipliğiihtiyacının yurt içinden karşılanmasında da etkin rol üstlenecek projede İzmitBelediyesi belirlenen alanda temizlik, toprak işleme ve tesviye hazırlığınabaşladı.