Arama
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ses Dalgalarıyla Görüntüleme: Ultrasonun Mucizeleri

Ultrason yan etkiye sahip olmaması nedeniyle en çok kullanılan görüntüleme yöntemlerinden bir tanesidir.

Ultrason yan etkiye sahip

Ultrason yan etkiye sahip olmaması nedeniyle en çok kullanılan görüntüleme yöntemlerinden bir tanesidir. Ultrason cihazları ile yapılacak meme ultrasonu görüntüleme işlemleri sıklıkla uygulanır. Bunun için hastaya kıyafet giydirilir. Ardından görüntüleme yapılacak alana ultrason jeli sürülür. Daha sonra işleme başlanır.

Meme Ultrasonu Nedir?

Meme ultrasonu, memenin radyolojik görüntülenmesinde tercih edilir. Bu görüntüleme yöntemi ile meme kanseri için tanı koymak ve gerekli tedavi sürecini başlatmak mümkündür. Radyasyon içermeyen meme ultrasonu her yaştan kişiye tapılabilir. Meme ultrasonu, ses dalgaları ile meme dokusunun incelenmesini sağlayan görüntüleme sistemidir. Herhangi bir ön hazırlık istememektedir.

Meme Ultrasonu Hangi Hastalıklarda Kullanılır?

Meme ultrasonu, kadınlarda ve erkeklerde kullanılır. Özellikle meme hastalıklarının ayırıcı tanısında ve biyopsi gibi işlemlerde tercih edilir. Ultrason desteğinden şu problemler için yararlanabilirsiniz

  • Memede ele gelen kitlenin var olması,
  • Mamografi ve meme MR tetkikleri sonucunda şüpheli durumların olması,
  • Hamilelik ve emzirme dönemlerinde meme dokusunda şikayet yaşanması,
  • Meme implantlarının durumlarının incelenmesi,

Ultrasın memede kanser odaklarının tespit edilmesine yardımcı olmasının yanında meme kanserinin erken evrede tedavi edilmesini sağlamaktadır.

Meme Ultrasonu Nasıl Yapılır? Neden Çekilir?

Memede ağrı, şişlik, kızarıklık hissedildiğinde veya meme başından akıntı geliyorsa, hangi yaşta olursanız olun, ertelemeden meme ultrasonu yaptırabilirsiniz. 30-35 yaşının altındaki kadınlarda meme ultrasonu meme ile ilgili şikâyet ve bulgularda da ilk kullanılan inceleme yöntemi ultrasonografidir. Bu durum, erken tanının önemini vurgular.

Tiroid Ultrasonu Nedir?

Tiroid ultrasonu, boyun bölgesinde tiroid bezinin değerlendirilmesinde kullanılır. Ultrason ile tiroid bezindeki anormallikler, guatr ya da nodülleri tespitinde tercih edilir. Yapılacak tiroid ultrasonu muayeneleri radyasyon (x-ışınları) kullanmaz. Ultrason görüntüleri gerçek zamanlı olarak yakaladığı için vücudun iç organlarının yapısını ve hareketini gösterebilir.

Tiroid Bezinin Görevi Nedir?

Tiroid bezi, boynun ön, alt kesiminde bulunur. İki kısımdan oluşan bir salgı bezidir. Hasta olmayan ve normal çalışan bir tiroid bezimiz varsa, vücudumuzda bu organın varlığını bile fark etmeden normal yaşantımızı sürdürürüz. Tiroid bezi tiroid hormonlarını üretip kana salgılar. Böylece metabolizmamız sağlıklı şekilde çalışır.

Tiroid Ultrasonuna Nasıl Hazırlanır?

Tiroid bezinin görüntülenmesinde kullanılan ultrason yöntemi son derece kolaydır. İlk olarak tiroid ultrasonu yapılması için hastanın ziyareti beklenir. Daha sonra görüntüleme yapılır.

Tiroid Nodülleri Nasıl Tespit Edilir?

Nodüller, sık karşılaşılan tiroid bezi hastalıklarının başında gelir. Özellikle iyot azlığı olan kişilerde tiroid nodülleri ortaya çıkar. Son yıllarda tiroid ultrasonu ile nodüller daha erken tespit edilmektedir. Düzenli ultrason muayeneleri ile nodüllerin durumu görüntülenir.

Boyun Ultrasonu Nedir? Neden Çekilir?

Boyun ultrasonu, hem tiroidlerin hem de tükürük bezlerinin incelenmesi için yapılan bir işlemdir. Boynu ayrıntılı şekilde görüntüleyen boyun ultrasonu hastanın sağlığını tehdit edecek bir sorun olup olmadığını tespit eder.

Boyun Ultrasonu Nasıl Yapılır?

Boyun ultrasonu, guatr, lenf bezleri ve boyun bölümünü görüntüler. Uzman tarafından yapılan boyun ultrasonu başlığının boyun bölümünde gezdirilmesi ile gerçekleştirilir. Başlık boyunda gezdirildikçe ses dalgaları aracılığıyla monitöre görüntüler aktarılır ve raporlanır.

Boyun Ultrasonu Kimlere Yapılır?

Boyun ultrasonu, boynunda ağrı ve şişlik hisseden bireylerde, guatr hastalığının değerlendirilmesinde ve tiroid kanseri şüphesi olanlarda inceleme için sıklıkla tercih edilmektedir. Bunun yanı sıra, tükürük bezlerinde taş oluşumu yaşayan kişilerde de bu yöntem uygulanmaktadır.

Boyun Ultrason Yöntemleri Nelerdir?

Boyun ultrasonunda, karotis ve vertebral arter renkli Doppler ultrasonografisi gibi yöntemler kullanılarak ilgili damarlar tek tek incelenir. İşlem sırasında, hasta sırtüstü yatar durumdadır. Boyun bölgesine jel sürülür ve ultrasonun prob adı verilen parçası damarların üzerinde gezdirilerek elde edilen görüntüler değerlendirilir. Bu yöntemler, boyun bölgesindeki patolojilerin tespit edilmesi için önemli bir araçtır.

Ultrason, vücudun farklı bölgelerinin güvenli ve etkili bir şekilde görüntülenmesine olanak tanıyan önemli bir tıbbi testtir. Tiroid, meme ve boyun ultrasonu, hastalıkların erken teşhis edilmesi ve tedavi süreçlerinin başlatılması açısından kritik rol oynamaktadır. Bu nedenle, sağlık sorunları yaşayan bireylerin bu tür görüntüleme yöntemlerini dikkate alması büyük önem taşımaktadır.

van haber